Ätten Bernadotte har regerat i tvåhundra år

Ätten Bernadotte ha regerat i tvåhundra år

Den femte februari 1818 uppsteg Carl XIV Johan på Sveriges kungatron då hans adoptivfar Carl XII avlidit samma dag. Nu är det exakt tvåhundra år sedan den förste av ätten Bernadotte uppsteg på Sveriges och Norges kungatron. Ingen annan kungaätt har regerat lika länge i Sverige som den bernadottska. I Europa är det få ätter som regerat lika länge.

Carl XIV Johan 1818-1844 föddes 1763 i Frankrike som Jean Baptist Bernadotte. Blev soldat och lyckades göra karriär under franska revolutionen. Blev en av kejsare Napoleons marskalkar och vald till svensk tronföljare 1810. Befälhavare över den svenska armén som utkämpade de förhoppningsvis sista krigen Sverige varit inblandade i 1813-14. Blev kung över Sverige och Norge 1818. Med den första Bernadotte inleddes den långa fredsperioden som alltjämt råder. Carl XIV Johan utövade stort politiskt inflytande och ersattes av sin son Oscar. Valspråk: Folkets kärlek min belöning.

Oscar I 1844-1859 var enda barnet till Carl Johan och föddes 1799. Övertog kungasysslan över de båda kungadömena 1844. Oscar var tidvis liberal och införde många reformer som bland annat gjorde ogifta kvinnor myndiga, lika arvsrätt samt upphävde skråväsendet. Verkade för skandinavismen. I Norge fick landet nu en egen flagga samt Sankt Olofs ordern instiftades. Oscar insjuknade i hjärntumör och sista åren skötte sonen Carl regerandet. Valspråk: Rätt och sanning.

Carl XV 1859-1872 blev den mest populäre svenske kungen i historien genom sitt glad och rättframma uppträdande. Carl var Oscar I äldste son och föddes 1826. Under Carls regering avskaffades ståndsriksdagen och ersattes av en tvåkammarriksdag. Carl som även var en flitig målare stödde och uppmuntrade och stödde konstnärer och författare. Valspråk: Land skall med lag byggas.

Oscar II 1872-1907 var son till Oscar I och föddes 1829, blev sin bror efterträdare då denne inte hade någon son som kunde ta över styret. Oscar var konservativ och försökte påverka politiken i denna riktning. Krisen med Norge gjorde dock att unionen upplöstes fredlig 1905. Oscar II var den siste kungen som lär kröna sig samt den siste som delade ut adelskap. Oscar var själv en flitig författare och fick till och med pris för sitt författarskap. Valspråk: Brödrafolkens väl. Efter unionens upphörande blev valspråket Sveriges väl.

Gustaf V 1907-1950 accepterade 1917 parlamentarismen efter att i några år försökt påverka politiken. Under de båda världskrigen verkade Gustaf för att Sverige skulle förbli neutralt. Bjöd in de danska och norska kungarna till möte i Malmö 1914 dels för att bekräfta de tre ländernas neutralitet i världskriget men också för att få till försoning mellan Sverige och Norge. Gustaf levde mellan 1858-1950 och blev hela 92 år gammal. Valspråk: Med folket för fosterlandet.

Gustaf VI Adolf 1950-1973 regerade under de så kallade rekordåren. Den svenska ekonomin gick på högvarv och inrikespolitiskt var det lugnt. Den enda egentliga inbladningen skedde då Gustaf Adolf skötte om den regeringskris som inträffade 1957 då socialdemokrater och centerpartister bröt sitt samarbete. Gustaf VI Adolf var mycket populär och lyckades rädda monarkin som statsskick trots allt fler krav på republik. Gustaf V son levde mellan 1882 till 1973 och blev 90 år. Valspråk: Plikten framförallt.

Carl XVI Gustaf 1973- Övertog tronen då företrädaren och farfadern avled 1973. Accepterade de författningsändringar som gjorde monarken till en främst symbolisk och representativt ämbete. Har dock engagerat sig i miljöfrågor och har gjort politiska uttalanden. Den förste regent som tilldelat prinsessor hertigdömen. Valspråk: För Sverige i tiden.

Ätten Bernadotte. Bysten föreställer adoptivfadern Carl XIII. Under denna står Carl XIV Johan och bredvid honom sonen Oscar senare kung med regentnummer I. Med på tavlan finns Carl XIV Johans gemål Desideria, sonhustrun Josefina samt Oscars och Josefinas barn. Carl och Gustaf står håller farfadern sina händer på. Desideria har Oscar, senare Oscar II vid handen och i mitten är August och Eugénie.

Gustaf V och hans sonsonsson, den blivande Carl XVI Gustaf.

I tvåhundra år har stora riksvapnet prytts med ätten Bernadottes vapen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s