Idiomatiskt uttryck: Livrem och hängslen

Idiomatiskt uttryck: Livrem och hängslen

Tänk följande situation. Två vänner fiska ut och fiska i den enes gamla eka. Ägaren till båten tar med fiskeutrustning en kniv och gummistövlar och har sagt till sin fru att de ska ut och fiska. Den andre kommer med flytväst, nödproviant, överlevnadsutrustning och har sagt till vänner och bekanta att hans ska fiska och om de inte hört något från honom nästa dag så ska de meddela polisen. När båtägaren såväl ser som hör säger han med ett syrligt leende, det är till att ha såväl livrem som hängslen.

Som alla förstår så åsyftar begreppet livrem och hängslen på att någon är överdrivet försiktig. Men varifrån kommer då uttrycket? Upphovsmannen om man får kalla honom så var Gunnar Sträng. Sträng som levde mellan 1906-1992 var statsråd i 31 år och finansminister i 21. Mellan 1955-1976 satt sträng på denna post. Men en myndig men också slagfärdig stil blev han väl måhända inte folkkär, men en politiker som stack ut och syntes. Namnet Sträng gjorde nog sitt till att framställa honom som en herre som vakade över rikets finanser och Sträng var inte den som ogillade onödiga utgifter. Däremot hade han heller ingenting emot att höja skatter och införa nya. Denna försiktighet kom även uttryck på annat håll. Sträng bar nämligen såväl livrem som hängslen och plånboken satt fast med en säkerhetsnål. Redan under Strängs levnad kommenterades hans lite udda stil med dessa två klädesplagg.

Livrem och hängslen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s