Guden Ekeko

Guden Ekeko

Guden Ekekeo dyrkas fortfarande i Bolivia och delar av Peru, Argentina och Chile. Ursprungligen kommer dyrkan av Ekeko från Tiwanakukulturen som uppstod vid Titicanasjön i dagens Bolivia. Som synes överlevde kulten kristendomens erövring. Ekeko är framgångens och rikedomens gud. Är man vänlig mot guden så belönar han sina troende.

Ekeko avbildas som en liten rundväxt vänlig man med armarna utsträckta. Ofta avbildas guden med symboler för välgång på kroppen, pengar, cigarrer och andra symboler. Ekekos stora festdag är 24 januari som även är inledningen på den månadslånga festivalen Alasitas. Firarna av fetsen köper miniatyrföremål av det de vill ha. Bilar, tv-apparater och kylskåp samt andra föremål. Dessa tas sedan och välsignas av shamaner så kallade yataris. Katolska kyrkan har försökt ”kristna” seden ungefär som de gjort på många ställen förut där de kommit ed eld och svärd.

Ekeko

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s