Stenar i Skövde

Stenar i Skövde

18 januari besökte medlemmar i föreningen två mindre kända minnesmärken i Skövde. Brandstorpsvägens historia sträcker sig ner i tidig medeltid. Vägen förband bland annat klostren i Varnhem och Alvastra. Vägen delar sig vid Skyttesledet. Ena vägen gick mot Skövde medan den andra gick vidare mot Billingsluttningen. Där kan vi än idag följa dess väg österut via Gamla Kungsvägen, över Vadsbovägen, ner via Västerdalsvägen och Vallevägen till Mariestadsvägen. Denna del av vägen är klassad som kulturlämning av riksantikvarieämbetet. När vägen så att säga kommer in i staden står en minnessten med årtalet 1820.
Sjunde juli ovannämnda år anlände kung Carl XIV Johan Skövde och innan han med sitt följe reste in i den lilla staden stannade man. En skröna säger att kungen behövde lätta på blåsan. Alltnog, en herre som arrenderade området, som låg under gården Kungsbergs ägo lät resa stenen och som tack lät kungen sin trogne undersåte få gården.

Den andra stenen eller kanske rättare skylten ligger mot vägen mot Mariestad. Den har en fot av sten och en gjuten skylt med texten Sköfvde 1927.

Innan avresan till dessa minnesmärken hade lunch ätits och när utflykten var över sände man en tanke till stadens gudinna Skade.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s