Farväl ni döda!

Farväl ni döda!

Förfäderstro var vanligt i den gamla religionen, den religion vi kallar asatro. Man trodde att de döda stod i förbund med de levande. Vid blot drack man till förfaderns minne och man offrade till dem. Att sätta ut gröt till tomten är en kvarleva av denna tro. Man lät, och gör väl än idag så att man låter julmat stå framme hela helgen för att de döda ska ta del av julfirandet. Ofta brukade julfirandet ta slut vid den sjunde januari, fast i Sverige fortsätter firandet en vecka till. Julfirandet är uråldrigt och fast farängladagen låter lite kristet så har den rötterna i hedendomen. Låt oss den sjunde januari sända en tanke till våra döda släktingar och förfäder. Hedendom innehåller tro på och vördnad inför de döda släktingarna och det ska vi moderna hedningar fortsätta med.

Modern ceremoni till förfädernas ära

Tänd ett ljus och fyll ett glas med öl, mjöd, brännvin eller vin. Säg att ni önskar era döda släktingar en god jul och säg att ni vördar dem och tackar dem. för utom dem hade ni aldrig blivit till. Önska dem god jul och säg att ni i önskar träffa dem i tillvaron efter döden. Skåla till deras minne och när ni låter släcka ljuset, säg att ni låter röken stiga uppåt till förfäderna som tecken på att ni dyrkar vördar och ärar dem. Med en sådan eller likande ceremoni får julen en större viktigare och djupare innebörd. Alla våra förfäder firade jul, vi firar också jul. Julen förenar oss. Man kan också låta besöka sina döda släktingars gravar eller hedniska gravfält.

Ett spetsglas duger gott. För många av våra anmödrar och anfäder har druckit hur sådana föremål.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s