Bokrecension: Gustaf VI Adolf

Bokrecension: Gustaf VI Adolf

Gustaf VI Adolf : regenten som räddade monarkin är namnet på biografin över ”gamle kungen” som utkommit. Det är ett gediget verk av författaren Roger Älmeberg. Med foton och register är det en omfattande bok på över 400 sidor. Man får följa den blivande monarken från födelsen 11 november 1888 till slutet 1973 med begravning som skedde på Haga. Man får följa kungens privatliv. Hans komplicerade förhållande med sin mor, hans knappats lyckliga barndom, giftermålet med Margareta från Storbritannien som lät honom tina upp och leva ett lyckligt familjeliv innan hon tragiskt avled 1920. Även familjelivets turer med söner som gifter sig samt dödsolyckan 1947 som ändrar mycket inom kungafamiljen. när han äntligen vid nära 68 års ålder blir konung. Väl framme här mattas boken något. Boken om Gustaf VI Adolf är uppdelat i fyra delar och den som behandlar hans tid som regent är inte den längsta delen. Förvisso, gamle kungen var en regent i en tid när monarkin accepterat parlamentarismen och en tid då socialdemokraterna, ibland med hjälp av bondeförbundet/centern styrde men något mer hade nog Älmeberg kunnat få ut av de 23 år kungen regerade.

Boken är inte dålig, tvärtom. Men det finns faktiskt två biografier om Gustaf V äldste son redan. En som utkom i kungen sisat levnadsår och en som utkom 1995. I sistnämnda togs bland annat upp att Gustaf Adolf hade en mycket dålig relation med sin bror Wilhelm. I Älmebergs verk nämns ingenting av detta, bara att den yngre bröderna var moderns favorit. Undertiteln på den senaste biografin, regenten som räddade monarkin åsyftar på att det främst är Gustaf VI Adolfs förtjänst att monarkin bevarades som statsskick trots höga krav på republik på 1960-1970-talet. Men det har man sagt redan under kungens livstid. Den regeringskris som kungen skötte 1957 tas med, men då det var det enda egentliga uppdraget kungen skött kunde det fått några fler rader. Det var ju sista gången i svensk historia som en kung av ätten Bernadotte fick ta hans om en regeringskris.
Boken avslutas med att författaren gör en intervju med den danske drottningen om hennes morfar, men den tillför inte så extremt mycket. Hon vill inte säga vilka råd han gav henne som ung drottning, vilket är lite synd. Kan Gustaf VI Adolf som inte spelade någon stor roll i svensk politik, påverkat den danska?
Älmebergs bok får som betyg en trea, om än en stark sådan.

Titel: Gustav VI Adolf: Regenten som räddade monarkin
Författare Roger Älmeberg
Förlag: Nordstedts
Utgivningsår: 2017
ISBN: 978-91-1-307358-3

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s