Sjursmäss

Sjursmäss

I det idag svenska landskapen Jämtland och Härjedalen samt i norska Tröndelag och Nordland firas en lokal högtid, Sjursmäss. Firandet sker den 23 december och ska vara till minne av Sigurd en biskop som dödade hedningar och hjälte de norska kungarna att förstöra den inhemska religionen. Som tack för detta blev Sigurd biskop i Nidaros stift och ska ha avlidit år 1050 vt. I norska almanackan namnen Sjur och Sigurd den 23 december. Sigurd får trots sin religion namnet efter den store mytiske hjälten hos de germanska folken Sigurd Fafnersbane. Denne drakdödare spelar en viktig roll i den äldre eddans hjältesagor och han finns avbildad i såväl kyrkor som runstenar. En del hävdar att Sigurd egentligen var den germanske hövding som besegrade tre romerska legioner i slaget vid Teutoburgerskogen år 9 vt.

Som asatroende kan man gott hednisera den 23 december och sända den hedniske Sigurd Fafnersbane en tanke. Vad den kristne Sigurd skulle säga om det är lätt att lita ut, han hade sagt fula saker och hotat med den eviga elden!

Hell drakdödaren! Hell Sigurd!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s