Sveriges ”första” Lucia

Det moderna Luciafirandet har i år nittioårs jubileum för det var då Stockholms dagblad utlyste en tävling vem som skulle bli Sverige Lucia. Bland de tävlande fanns en ung dam med det passande namnet Solveig Hedengran, Solveig är ju ett namn som onekligen associerar med ljus och ljusfest, vilket ju luciafirandet egentligen är. Fröken Solveig kröntes till Lucia i Stockholms stadshus och kronan hade elektriska ljus. Sedan for hon i kortege med bland annat stjärngossar till Skansen där firandet fortsatte. Luciafirandet blev en enorm framgång, ja rentav en succé, allt sedan 1927 har detta firande varit en slags mall för allt firande av Lucia. Nu spreds även Lucia firandet till alla delar av Sverige och lucior började dyka upp i stort sett överallt den 13 december och gör så än idag.

Solveig Hedengran ska nämnas och hon föddes i Stockholm 26 april 1910. Som barn var hon med i en stumfilm 1919 och beslutade sig för att bli skådespelerska, kanske var det hennes vana att uppträda inför publik som gjorde att hon fanns lämplig till Lucia? 33 filmer samt en del teaterroller gjorde den ”första” Lucian innan hon dog 29 april 1956. Solveig var gift med en herre vid namn Folke Öfverdal.

Kortegen till Skansen 1927.

Sveriges ”första” Lucia, Solveig Hedengran. Notera de elektriska ljusen i kronan.

2 kommentarer på “Sveriges ”första” Lucia

  1. Helen Öfverholm Engström skriver:

    Solveig var gift med Folke Öfverholm. (Inte Öfvrdal, som det står ovan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s