Lucina

Lucina eller som hon ofta kallas Juno Lucina är i den romerska religionen en gudinna som ansvarar för barnafödsel. Namnet Lucina syftar på det latinska order lux som betyder ljus. Lucina är gudinnan som ”för barnen till ljuset” det vill säga låter dem födas, men också hon som ser till att barnens själ kommer in i den havande modern. Romarna identifierade sin gudinna med den grekiska Eileithyia men också med Juno, Jupiters maka den främsta av de romerska gudinnorna. Ofta kallas gudinnan med dubbelnamnet Juno Lucina och hennes fest dag matronalia är den första mars. Denna dag är också helgad åt Mars som är son till Juno och Jupiter. Aedes Iunonis Lucinae hette det tempel som byggdes och invigdes första mars 375 fvt. Helgedomen var belägen på  Esquilinen, en av roms sju kullar.

Många har ansett att Lucina är gudinnan som inspirerade de kristna att fira sitt helgon Lucia. Ofta blev de gamla gudamakterna ersatta med kristna helgon. Juno Lucina har dock inget med lucias martyr dag den 13 december att göra, men denna dag var i sin tur tillägnad Tellus, romarnas Moder Jord.

Aedes Iunonis Lucinae som man trott templet sett ut under antiken.

Mynt från romariket slaget under kejsare Marcus Arelius 161-180 regering. Myntet har porträtt av kejsarinnan Faustina som födde Marcus 13 barn och gudinnan Juno Lucina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s