Nyköpings gästabud

Nyköpings gästabud

Kung Magnus Ladulås avled december 1290 efter att varit kung i femton år. Tre söner hade Magnus med sin drottning Hedvig av Holstein. Den äldste hade blivit vald till faderns efterträdare. Men fadern dog när sönerna var omyndiga. Marsken Torgils Knutsson tog över och styrde. Den äldste av kungasönerna Birger blev kung men marsken höll i den verkliga makten. De två andra bröderna Erik och Valdemar växte upp och fick sina hertigdömen, det hade fadern bestämt. Erik fick Södermanland och Valdemar Finland men också delar av Uppland.
Erik ville av allt att döma bli kung själv. Kanske minns han att fadern en gång gjorde uppror mot sin äldre bror och besegrade honom vid Hova 1275. Bråken mellan bröderna fortsatte. Hertigarna höll ihop mot kungen som fick stöd av marsken Torgils. Krig utbröt då hertigarna fick stöd av norske kungen. Erik gifte sig med den norska kungadottern vars namn var Ingeborg. Kriget blev kort och bröderna försonades, ja de bestämde rentav för att gemensamt göra sig av med Torgils Knutsson. Varför är inte riktigt klarlagt, men troligen tänkte marsken aldrig ge upp den makt han fått då han varit förmyndare för Birger. Kungen vill inte dela makten vare sig med sina bröder eller stå i skuggan av marsken. Torgils greps och avrättades för förräderi i början av 1306.
På hösten samma år grep hertigarna kungen vid kungsgården Håtuna, händelsen får namnet Håtunaleken i svensk historia. Kungatrogna anhängare fortsatte lyda den fängslade Birger och fick stöd av danske kungen vars syster Margareta är gift med Birger. Hertigarna fick stöd av den norske kungen och snart var det hela ett nordiskt krig där alla tre skandinaviska kungariken var inblandade.
Till slut blir det förhandlingar och Birger släpps och blev åter kung. Men Erik och Valdemar fick stora landområden. I praktiken blev nu Sverige uppdelat i tre stater från och med år 1310. Brödrasämjan höll i sju år. Birger vill ha tillbaka sin makt. Kungen bjöd in sina bröder till slottet i Nyköping, de skulle fira jul tillsammans. Hertigarna kom med sina män den tionde december 1317 till Nyköping. Kungen och drottningen bjöd på fest och humöret var gott. Men på natten då hertigarna gått till sängs blev de arresterade. Deras män nedkämpades. Birger ska nu utropat till sina bröder ”Minnes ni Håtunaleken? Birger trodde sig nu ha makten i riket, men hertigarnas anhängare startade uppror och de fick som tidigare stöd av norrmännen medan Birger uppbackades av danskarna. Kriget fortsatte och Birger tvingades fly till Danmark där han avlid 1321. Då hade hans son avrättats av hertigarnas anhängare under ledning av Mats Kettilmundsson. Hertigarna hade nämligen avlidit på Nyköpingslott, det sägs att de sattes i en fängelsehåla och svalt ihjäl i början av år 1318. Birger ska själv kastat bort nyckeln till fängelset. När Birger avsatts och fördrivits lät man utropa hertig Eriks treårige son Magnus till kung.
Kung Birger förlorade maktkampen, men om han inte tillfångatagit sina bröder så kanske inte Sverige funnits idag. I de medeltida krönikorna är det Erik som är hjälten, likaså Valdemar. Men frågan är om inte kung Birger Magnusson är den som förtjänar att hedars. Han räddade riket, även om han själv förlorade makten.

Nyköpings slott i nutid. Slottet har dock byggts om flera gånger sedan 1317.

Kung Birger Magnusson som räddade Sverige från att delas upp i tre självständiga stater. En bortglömd hjältekonung?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s