Reformationen i ett kulturhistoriskt perspektiv

Reformationen i ett kulturhistoriskt perspektiv

För femhundra år sedan inleddes det som i historien kallas för reformationen. Splittring skedde inom kristenheten och många länder som förut bekänt sig till katolicismen bröt med påven. Förändringarna var inte bara rent teologiska, även det dagliga livet ändrades. Allt skedde förstås inte på kort tid utan över längre tid. Några korta kapitel ska dock nedan ta upp förändringarna:

Arbetslivet

I de länder som avskaffade påvemakten började folk arbeta mer. Flera helger och bönedagar främst till de olika helgonen slopades och istället blev det mer arbetsdagar. Kanske så mycket som en och en halv månad mer arbetade en protestant gentemot en katolik när reformationen varat några generationer. Den industriella revolutionen utbröt i det protestantiska England för att ta ett annat exempel. De länder som anammade den nya tidens religion har än i denna dag ett visst försprång gentemot de katolska.

Sexualitet

Celibatet som dygd och moraliskt föredöme försvann hos protestanterna. Det blev även tillåtet att ha sexuellt umgänge dagligen och inte som förr då man skulle undvika detta vissa dagar. I gengälld så blev moralen ofta strängare. Sex var tillåtet men bara inom äktenskapet. Skiljsmässor som redan förut var svåra att få blev nu nästan omöjliga. Otrohet straffades hårdare och ibland med döden.

Litteratur och musik

Då bibeln översattes till folkspråken påverkade översättningarna språket såväl det talande som det skrivna. I de protesanternas kyrkor började folk sjunga på folkspråken och melodierna och texterna påverkade musiklivet även utanför kyrkans väggar.

Livsmedel

Fastan och andra förbud mot att äta kött försvann hos protestanterna. I början av reformationen så visade många sin lojalitet mot den nya religionen genom att äta kött då katolikerna fastade.

Stärkt statsmakt

I de flesta länder infördes reformationen då furstarna insåg att de hade mycket att vinna genom att anta den nya läran. Kyrkans egendom konfiskerades och lades under statens kontroll. Prästerna blev statsanställda och fick delvis nya uppgifter, bland annat folkbokföring för statens räkning. Furstarna stärkte sin makt, det lyckades få katolska furstar göra, undantaget är Frankrike. Spanien och Österrike försvagades efter reformationen särskilt efter westfaliska freden 1648.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s