Gudarnas tjänare: Fimafeng och Elder

Gudarnas tjänare: Fimafeng och Elder

En del gudamakterna har tjänare och hjälpare som själva inte är gudar. Här ska det kort berättas om två av dem, Fimafeng och Elder. Fimafeng och Elder, även stavad Eldir på fornnordiska är havsjätten Ägirs två tjänare. Förmodligen är de av jätteätt. De är mest kända för att de passade upp på den fest Ägir hade till gudarnas ära och som beskrivs i Loketrätan. Gudarna överröste tjänarna med beröm och det till den grad att Loke blev arg och dödade Fimafeng. Det är inte förvånande att när Loke ska gripas att Ran, Ägirs maka lånar ut sitt nät för att gripa Loke. Fimafeng for väl till Hel får man förmoda, lite ironiskt då det är henens far som dödat honom. Elder arbetar nog vidare hos Ägir och Ran.

Få har försökt avbilda Ägirs tjänare. Men här är i alla falla en illustration.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s