Tro inte på euhmerism!

Tro inte på euhmerism!

Från Peloponnesos närmare bestämt Messene levde en filosof vid namn Euhemeros. Denne Euhemeros levde på 300 talet fvt. Euhemeros menade på att gudarna egentligen hade varit människor som levt i en äldre tidsålder och sedan hade folk börjar dyrka dessa personer. Euhemerismen som denna uppfattning om religioners uppkomst har för längesedan avvisats av religionsvetenskapen men den dyker upp då och då. När Snorre Sturlasson författade sin edda, den prosaiska eddan eller den yngre eddan skriver han att asarna utvandrat från Asien. Man bör dock betänka att Snorre levde i ett kristet samhälle där delvis hedendomen levd kvar, det gör det för den delen än idag. För att inte stöta sig med kyrkan och misstänkas ha ”nedsjunkit i hedendom” så ansåg Snorre det vara bäst att ge sitt lärda verk en prolog som gav sken av att asarna invandrat österifrån.

Att en och annan person som läser lite slarvigt om fornnordisk mytologi får för sig att asarna är asiater är en sak, att en och annan kristen tro på denna skröna är en annan, men att det finns folk som säger sig vara hedningar och som tror på euhmerism är beklagligt.

För en tid sedan ville en äldre kvinna som beskrev sig själv som ”en gammal hippie” vara med i IKF. Hon uppgav att hon varit hedning i många år. Men hon trodde att asarna var från Turkiet. Hon ville inte längre vara med i IKF då hon umgicks med kvinnliga präster och till och med besökt nunnor i den katolska kyrkan och insåg att IKF är mycket negativ till kristendomen. Folk säger sig vara asatroende tror att Oden är en turk och att Jesus har funnits, IKF är ju som alla vet anhängare av den ahistoriska hypotesen. Ja vi har mycket långt kvar på vår resa genom det monoteistiska träsket!

Goda hedningar och hederliga asatroende, tro inte på euhmerism!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s