Hummer och äpplen

Hummer och äpplen

Hummerpremiären 2017 vt startar den 25 september. Samma datum är äpplets dag, sistnämnda firande har instiftats av Riksförbundet Svensk Trädgård. Hummern är en delikates och finns i havet. Havets och rikedomens gud när Njord. Från vanernas stam kommer Njord. Äpplen förknippas med asynjan Idun. Iduns äpplen ser till att gudamakterna inte åldras. Äpplen är med andra ord en helt positiv symbol i asatron. Hos monoteisterna är äpplet en mer komplicerad frukt. Enligt deras myter ska den första kvinnan Eva ätit av denna frukt och lurat med sig sin make Adam. Den osynlige guden blev arg och har varit arg ända sedan dess.

Nåväl, sänd denna dag som förknippas med hummer och äpple en extra tanke till Njord och Idun!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s