Morsmässa

Morsmässa

8 september är i runkalendern märkt med två symboler, Krona och fruktkorg. Dagen minns då den enligt den kristna mytologin är Jungfru Marias födelsedag. Dagen började firas av de kristna på 500 talet vt. En stark moderskult växte upp i det som är dagens Palestina och Syrien samt närliggande områden. 431 vt hade ett religiöst möte ”konciliet i Efesos” hållits och deltagarna förklarade att Maria var ”Guds moder”. Morsmäsan som dagen kallades i Sverige försvann under reformationen då lutheranerna ansåg det opassande med att dyrka Maria.

Efesos var kan nämnas centrum för gudinnekult innan de kristna kom. Kybele dyrkades och hade ett tempel i staden. 8 september är en dag som firade i Rom som helgdag. Mellan 5 till 19 september firades Ludi Romani, en fest till Jupiters ära. De kristna stal såväl högtider som gudamakter och perverterade den hedniska religionen.

Kybele den hedniska gudinnan som dyrkades och vars kult delvis stals av monoteisterna som dyrkar Kristus!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s