Är Gunnlöd en gudinna?

Är Gunnlöd en gudinna?

Gunnlöd är dotter till jätten Suttung och sondotter till Gilling. När sistnämnde jätte dödats av dvärgarna Fjalar och Gjalar får Suttung som bot det mjöd dvärgarna skapat genom att döda asaguden Kvaser. Gunnlöd sätts att vakta över mjödet. Oden tar sig sedan in hos Gunnlöd och förför henne och dricker upp mjödet. Oden lämnar sedan jättedottern gråtandes.

En del har velat se Gunnlöd som moder till skaldekonsten Brage. Men i berättelsen om Ägirs gästabud finns Brage med. Kvaser är den som kommer på hur man ska fånga Loke när denne tagit skepnad av en lax. Brage sägs aldrig vara son till Gunnlöd men väl till Oden.

Såväl gudinnan Frigg och jord nämns dock i skaldskaparmal som ”Gunnlöds rival”. Kanske var Oden ”gift” med Gunnlöd när han besökte henne, men det måste ha varit ett kort äktenskap. Som författaren ser det är inte Gunnlöd mor till Brage och någon gudinnestatus har Oden inte gett henne.

Henrik Andersson

Gunnlöd och Oden

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s