Svenska dikter del XXXXII: Ro

Svenska dikter del XXXXII: Ro

Om man tycker att det är lite löjligt med dikter och diktare ska man påminnas om att vår diktare klådde upp en länsmans och dömdes till fängelse. Men istället för att sitta av straffet tog diktaren som hette Vilhelm Ekelund och flydde utomlands. Tolv år varade landsflykten, först i Tyskland och sedan i Danmark bodde Ekelund innan färden hem till Sverige gjordes. Vilhelm Ekelund föddes 14 oktober 1880 i Skåne. Som ung studerade Ekelund i Lund och det var i en studentkalender första dikten publicerades 1900. Senare på året kom egentliga debuten med ”Vårbris”. Ekelund var mycket produktiv, nio diktsamlingar på sex år utkom. 1909 lämnade Ekelund diktningen för att istället bli essä- och aforismförfattare. Ekelund blev aldrig någon diktare känd bland allmänheten, men många diktare och författare läste honom och inspirerades av hans verk. 3 september 1949 avled Vilhelm Ekelund.

Dikten Ro kommer från den fjärde diktsamlingen ”Melodier i Skymningen”.

 

Ro

Den svåra dagen redan

nu lutar mot sitt fall;

en dunkel sky — där nedan

är himlen klar och kall.

 

Min själ, var tröst, var stilla,

mitt hjärta, kväv ditt skri!

Hur snart blir allting stilla,

hur snart är allt förbi.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s