En insändare i Skaraborgsbygden: Kulturskymning och historielöshet

En insändare i Skaraborgsbygden: Kulturskymning och historielöshet

Debatt Rapporter kommer från USA att makthavarna beslutat ta bort och förstöra statyer som föreställer personer som stred för konfederationen (sydstaterna) under det så kallade amerikanska inbördeskriget 1861-1865. Anledningen är att dessa personer stred för sydstaterna och dess hade slavar.

Men förstör man minnesmärken så förstör man sin kulturhistoria. Minns man inte slavägaren, ja då minns man heller inte slaven! Monumenten och statyerna kommer från en annan tid då andra värderingar rådde. Men man kan inte begära att folk som levt i det förflutna ska ha samma värdringar som nutidens. Bråken som varit omkring statyerna har lett till dödsoffer. Detta borde visa mer än väl att makthavarna inte har fullt stöd från det folk som de ska presentera.

Det mesta bråket har handlat om en staty föreställande sydstaternas militäre ledare general Robert E Lee. Man bör kanske minnas att Lee innan kriget började frigav alla sina slavar och efter kriget verkade för försoning mellan sydstaterna och nordstaterna. Vidare bör sägas att det fanns inte bara vita på sydsidan. Det fanns soldater som hade judisk bakgrund, men även svarta, om än ganska få. Sydstaterna uppmanade indianer i norra USA att göra uppror mot de vita där. Nordsidan sände trupper 29 november 1864 dödade soldater i unionen, (nordstaternas) arme 163 cheyenne och arapaho indianer, de flesta barn och kvinnor. Den sista befälhavaren i sydstaternas arme som kapitulerade 1865. Kriget tog slut i början av april men cherokeindianen tillika generalen i konfederationens armé Stand Watie gav sig först 23 juni detta år.

Men vi behöver inte se ända till USA för att se makthavare som vill förstöra kulturarvet. I Sverige vill en del politiker ta bort statyer som föreställer svenska kungar, för de representerar enligt de historielösa och dumma diktatur. Och bråket kring ”Livets brunn” i Skövde visar att demokratiska makthavare inte bara fattar bra och goda beslut när det gäller hur historia ska skildras i det offentliga rummet.

Henrik Andersson

Insändaren publicerades på Skaraborgsbygdens hemsida 2017-08-19 www.skaraborgsbygden.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s