Hilda Nilsson sista kvinnan som dömdes till döden i Sverige!

Hilda Nilsson sista kvinnan som dömdes till döden i Sverige!

”Barnamörderskan Hilda Nilsson, som dömts till döden och förvarades på tvångsarbetsanstalten i Landskrona hittades i fredags afton död på golvet i sin cell. Läkaren tillkallades genast, men kunde endast konstatera att lifvet redan flytt.”

Ovanstående rader stod att läsa i Helsingborgs dagblad den 12 augusti 1917. Hilda Nilsson var född 24 maj 1876, bandomen ser ut att vara normal med den tidens mått mätt. Skolan klarade hon bra och betygen var goda. Men 18 år gammal kom Hilda Nilsson och blev med barn. Fadern var en av sönerna i familjen där Hilda arbetade hos. Hilda Nilsson tvingades luta sitt arbete och när barnet föddes dog det i samband med förlossningen. Tiden efter blev svår. Hilda sålde sin kropp i brist på bättre inkomst men lyckan vände då hon fick kontakt med en man vid namn Gustaf Nilsson. Men än en gång svek lyckan Hilda, maken gick i konkurs. För att försörja sig åtog därför fru Nilsson att ta emot fosterbarn mot ersättning. Det fanns många kvinnor som lik Hilda fött utomäktenskaplig barn.

En dag tvättade Hilda Nilsson en fem månader gammal flicka. Flickan var vad Hilda senare berättade ”kinkigt och svårt att sköta.” Barnet var i en tvättbalja. Hilda ställde ett tvätt bräde över baljan och ovanpå det en hink fylld med kol. Hilda Nilsson gick ut och var borta några timmar, då hade barnet drunknat. Liket av den lilla brändes i en ugn. Hilda Nilsson fortsatte ta emot barn mot ersättning, men hon fortsatte att mörda. Åtta oskyldiga barn tog hon livet av innan en moder vid namn Blenda Henricsson som lämnat bort sin son kom tillbaka för att återfå honom. Modern tillkallade myndigheterna och 20 december 1916 anhölls Hilda Nilsson. Maken sa sig vara ovetande om fruns gärningar. Först nekade den anklagade, men efter en vecka gav hon upp och tillslut erkändes att åtta barn mördats. En del hade dödats ganska omedelbart, andra hade fått leva en längre tid. Hilda Nilsson sinnesundersöktes, men befanns frisk. Straffet blev att dömas till döden.

Hilda Nilsson valde dock att innan domen föll att hänga sig i en yllehalsduk i sin cell i fängelset i Landskrona den 10 augusti 1917. Hon viste inte då att straffet omvandlats till livstidsfängelse. Fast ett liv i fängelse kanske inte hade varit så lockande? Ekonomisk vinning för morden hade blivit omkring 3000 kronor i dåtidens pengavärde. Att hela åtta barn kunde dödas innan morden upptäcktes har förklarat att hemma hos Nilssons var det rent och snyggt, men också att hon höll lite kontakt med mödrarna brevledes där hon förklarade att barnen hade det bra! Hilda Nilsson har kallats ”änglamakerskan på Bruksgatan” Änglamakerskor kallades de kvinnor som tog emot fosterbarn bara för att sedan döda dem.

Den sista kvinnan som avrättades i Sverige hade halshuggits 1890. Sista mannen som avrättas halshöggs 1910. Att Hilda Nilsson blev dömd till det strängaste straffet enligt lagen säger hur allvarligt man ansåg på mord på så många barn.

Hilda Nilsson i polisens register.

Mordredskapen, en zinkbalja, ett tvättbräde och en kolhink. Mer behövs inte för att begå systematiska barnamord!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s