Liberia under första världskriget

Liberia under första världskriget

När första världskriget utbröt fanns det två självständiga stater på den afrikanska kontinenten, Abessinien och Liberia. Republiken Liberia blev självständig grundades 1822 för att slavar som frigivits från Nordamerika skulle kunna återvända till Afrika. Liberia hade starka band till USA och 1912 sändes några officerare av afrikanskt ursprung till Liberia för att träna och förbättra landet armé. Liberias handel med omvärlden var dock främst till Tyskland. Världskriget hade en stor och negativ effekt på landet ekonomi. Handeln med Tyskland blev lidande men fartyg registrerade under Liberias flagga drabbades av kriget.

När kriget utbröt förklarade sig Liberia neutralt. Landet hade dock landgräns mot franska och brittiska områden. 1917 gick USA med i konflikten och Liberia bröt den diplomatiska kontakten med Tyskland 5 maj. Man misstänkte att tyskarna försökte använda det neutrala Liberia som område för spionage och för att få nyheter så presidenten Daniel Edward Howard hoppades få ekonomiskt bidrag från USA om landet förklarade krig mot Tyskland. När krigsförklaringen kom 4 augusti beslagtog Liberia tyska fartyg och tillgångar.

Helt undkom inte Liberia krigets fasor. 10 april 1918 dök det upp en tysk ubåt utanför huvudstaden Monrovia och besköt staden. Fyra personer dödades och det enda fartyg Liberias flotta hade sänktes. Ubåten försvann när ett brittiskt krigsfartyg anlände. Ett mindre antal soldater från Liberia deltog i franska armén i Europa, men ingen av dem syns ha varit med i stridande förband. Vid fredskonferensen i Versailles repestenterades Liberia av utrikesminister Charles D. B. King som året därpå blev president. Liberia anslöt sig till nationerna förbund.

Daniel Edward Howard, Liberias president som förklarade Tyskland krig.

Soldater från Liberia i fransk uniform.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s