Vad skiljer asatron från andra hedniska religioner?

Vad skiljer asatron från andra hedniska religioner?

Rodnovery, dodekateism och asatro, tre av de många religioner som finns i Europa där man hämtar inspiration från den förkristna tiden. Mycket är gemensamt i de olika religionerna, men det finns även skillnader. Det som förenar är att alla dessa religioner är polyteistiska samt att de inte missionerar i någon större utsträckning. Man kan även hävda att de är etniska religioner i olika varierande grad. Men vad skiljer asatron från exempelvis de andra, eller är det rentav att de bara är samma trossystem, ja rentav samma religioner med lite olika språkliga och geografiska skillnader? Artikelns upphovsman skulle vilja säga att det förvisso finns mycket som förenar så finns det enda vissa skillnader. Det som skiljer asatro från andra är framförallt att asatron uppmärksammar domedagen, ragnarök mer än de andra.

Den viktigaste dikten i den äldre eddan, Völuspå tar upp världsalltets början men också dess slut. Krig mellan gudar och jättar leder till att allt störtar samman, även gudarna dör. Men efter ragnarök kommer en ny tidsålder. Det är inte bara i Völuspå som ragnarök spelar en centralroll, även i flera andra dikter nämns ragnarök. I den yngre eddan som redigerades efter monoteismens beklagliga seger spelar ragnarök en centralroll. Gudarna försöker skjuta upp domedagen men de kan aldrig förhindra den. Ragnarök kan man säga inleds när guden Balder börjar drömma mardrömmar som slutar med att han dör trots gudarna strävan att hindra detta. Ragnarök slutar när Balder kommer tillbaka från dödsriket.

Att världen går under men återuppstår visar att asatron är cyklisk, men också att tanken på en domedag där allt störtar samman var en tanke som många hedningar i Norden grunnade på under den epok som i historieböckerna kallas vikingatiden. Eskatologi, läran om tidens slut spelade och spelar en central roll inom asatron.

Henrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s