Se det med ett leende, ölets dag

Se det med ett leende, ölets dag

Sedan 2012 har svenska bryggerier ”ölets dag”. Denna dag infaller tredje onsdagen i juli. Man firar denna dag ölets skyddspatron Gambrinus. Nu är inte denne herre något kristet helgon. Gambrinus ska ha varit enligt sägnen den man som uppfann ölet. Det ska vi väl inte riktigt tro på, men det finns lite sanning i berättelsen. Gambrinus ska betyda Jean Primus. Denne Jean i svensk historia Johan av Brabant som avled 1294 i skadorna han ådrog sig i ett tonerspel. Hertig Johan befrämjade öltillverkning och ölförsäljning i sitt rike. Brabant ligger ju delvis i dagens Belgien landet som sägs konsumera mest öl i världen.

Gambrinus

Men öl har druckits innan hertig Johans dagar. Öl tros ha druckits i omkring 7000 år! Troligen var det första ölet bröd som blötts upp och fått jäsa. Öl har druckits i Skandinavien sedan bronsåldern, kanske tidigare. Då smaksattes ölet med pors. Under medeltiden började med inflytande från Tyskland ölets smaksättas med humle. Öl dracks i stora kvantiteter förr dels var maten salt, friskt vatten inte alltid en självklarhet men också för att öl innehåller näring.

Förr bryggde öl vid i princip varje gård och värdshus. Men i och med industrialiseringen minskade hembryggningen och bryggerierna övertog det mesta av bryggningen. Idag finns det i jämförelse med början av 1900 talet få bryggerier men intresset för öl och tillverkning har ökat.

I religioner världen över ha öl spelat en stor roll. Ninkasi heter gudinnan som ölet ärades åt i Mesopotamien för 400 år sedan. Nordborna har en gud som heter Byggvir som sköter öltillverkningen, hans hustru Beyla syns mest syssla med mjöd och honung. Oden däremot varnar i Havamal folk för att dricka för mycket öl!

Byggvir

Skål på er alla som dricker öl!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s