En insändare i SLA: Inte solklart vad som är demokrati

En insändare i SLA: Inte solklart vad som är demokrati

DEBATT: Vad är egentligen demokrati?

Den senaste tidens rabalder angående Nordiska motståndsrörelsens deltagande vid den så kallade Almedalsveckan har väl knappast undgått någon. Kritiken har varit att Nordiska motståndsrörelsen är emot demokratin och att det varit outtalat att man bekänner sig till denna ideologi. Men vad är då demokrati?

Sverige anses vara en demokrati, men det är Nordkorea också, ja makthavarna i båda länderna säger sig vara demokrater. Det finns egentligen bara tre länder som inte bekänner sig till demokratin. Vatikanstaten, Saudiarabien och Brunei. De två förstnämnda är teokratier. Det parti som skriker mest om demokrati i Sverige idag är Sverigedemokraterna. De har i partinamnet ordet demokrati med. Kritikerna anser dock att de är si och så med demokratin i detta parti, samtidigt som Nordiska motståndsrörelsens anhängare tycker att det är för mycket demokrati hos Åkesson och co.

Alla, eller nästan alla kallar sig för demokrater. Gott så. Men då mister ju ordet mening. Begreppet blir otydligt och oklart. Trump i USA och Putin i Ryssland anses inte alltid vara demokrater om man får tro svensk media. I Schweiz har man direktdemokrati, man tar och folkomröstar om princip allt. I Sverige anse det odemokratiskt att rösta om flyktingmottagning och homosexuellas rättigheter. Man anser att alplandets form av demokrati är nästan, men odemokratiskt.

I Aten under antiken uppkom demokratin. Bara män födda i staden namngiven efter vishetens gudinna fick rösta. Inga kvinnor, utlänningar eller slavar fick denna rättighet. Inget land i dag styrs enligt denna ursprungsmodell.

Så för att knyta ihop säcken, vad är egentligen demokrati?

Henrik Andersson

Insändaren publicerades i Skaraborgs Allehanda 2017-07-05. Den publicerades både i papperstidningen och på SLA´s hemsida www.sla.se

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s