Svenska dikter del XXXX: Från glesbygda

Svenska dikter del XXXX: Från glesbygda

Ibland blir folk kända för en större allmänhet på ålderns höst. Så och Helmer Grundström. Det var först i sjuttioårsåldern som denne poet och författare blev känd för allmänheten. Varför? Jo för då började flera av hans dikter tonsättas. Det är ju en gång för alla så att det är lättare att höra än att läsa. Grundström föddes i Lappland i byn Grunsjöby. Uppväxten var fattig men föräldrarna var trots de båda litterärt intresserade. Sonen blev det likaså, och ska ha kunnat läsa vid fyra års ålder. Men vägen till diktare gick genom arbeten som skogshuggare och flottare, från lantmanna- och folkhögskola. Grundström flyttade till huvudstaden, umgicks med klarabohemerna där Nils Ferlin var satt i centrum, Grundström höll sig lite mer i bakgrunden. Ivar Lo-Johansson var en annan författare som påverkade Grundström. Helmer Grundströms dikter handlar mest om Lappland och Norrland. Grundström föddes 1906 och avled 1906.

Från glesbygda

Lilljänta från Ammarnäs

låg å skreva i sommargräs.

Hur gick det för henne?

Åja. Det gick ganska bra.

Hon blev mamma en vinterda.

Så nog gick det för henne.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s