Skillnaden mellan polyteism och monoteism: Profeter

Skillnaden mellan polyteism och monoteism: Profeter

Hinduismen är den äldsta av världsreligionerna, den är polyteistisk och har ingen grundare av religionen. Det finns ingen profet eller vad man nu ska kalla de herrar, det är sällan damer som instiftar nya religioner. Abraham, Jesus och Muhammed är tre profeter som enligt mytologin grundat monoteistiska religioner. De två första personernas historicitet är omtvistad ska tilläggas. Alla tre om vi leker med tanken att de funnits hävdar att det bara finns en enda gud. Denne gud är allsmäktig. Trots att guden är allmäktig har denne överjordiske potentat valt att som förbindelselänk mellan sig och folket profeter och andra förment heliga män.

Hinduismen har ingen grundare, däremot har flera personer bildat olika inriktningar inom religionen, men man har sällan eller aldrig förkastat andras syn på religion och tro. Grekernas, romarnas och germanernas religioner hade heller inte de några religions grundare, men det fanns olika inriktningar inom dessa och så är det än idag.

Idag växer hedniska trossystem och allt fler ansluter sig till dessa. Och det har skett utan vare sig profeter eller karismatiska ledare som predikar. Detta faktum talar för sig självt. Hedendomen har en inneboende styrka som monoteismen inte har. I Europa när kyrkan mist sin makt har många slutat tro på kristendomen när tvånget upphörde.

Kanske är det så att en bra religion behöver ingen profet, men väl människor som vill verka för religionen?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s