Valborg är den nya påsken!

Valborg är den nya påsken!

Ja rubriken kan måhända behöva en liten förklaring. Men se det så här. Kristendomen tappar i inflytande. Många firar påsk men själva Jesusdyrkandet är i avtågande. Till och med de kristna tonar ner död och lidandet för att de är rädda att skrämma iväg de få troende som finns kvar. Många firar en icke-religiös påsk. Det är mer harar och kycklingar än profeter och osynliga gudar.

Men Valborgsmässoafton och Valborg firas ännu. Den helgen och traditionen lever. Man hälsar våren välkommen och det firas med eldar, sång och alkoholhaltiga drycker. Men även vid valborgshelgen äter man traditionsenligt såväl sill som ägg. Valborgshelgen har ju det goda med sig att den infaller samma datum året om. Lät att komma ihåg.

På det stora hela uppmärksammar media, främst då televisionen valborg lika mycket om inte mer än påsken. Påskfirandet i SVT de senaste åren har handlat om någon dokumentär om Jesus samt att man viar den något jönsiga Jesus Christ Superstar. För om åren visades alltid Jesus of Nazareth, ett ganska blodigt spektakel. Mel Gibsons Jesusfilm som frossar i vålds pornografica har man förstånd att inte visa.

Så valborg, en högtid och fest med rötterna i hedendomen, och som aldrig mist sin hedniska karaktär är still going strong. Valborg är den nya påsken!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s