Beles bjärte bane, eller är det Frej som är majgreven?

Beles bjärte bane, eller är det Frej som är majgreven?

Vid firandet av valborg var det förr vanligt med en strid mellan majgreven och vintergreven. Majgreven segrade. Symboliskt segrar våren och ljuset över vintern och mörkret. Vid våren börjar tiden för jordbruk. Är då för djärvt att misstänka att bakom majgreven och vintergreven döljer sig minnet mellan guden Frej och Bele som då är en symbol för den kärva och för människorna svåra vintern? Skade som är av jättesläkt men en av asarna kan sägas vara en symbol för den positiva sidan av vintern, jakt och skidåkning.

Frej besegrar Bel med ett hjorthorn, vintern kan inte besegras med vanliga vapen. Hjorthorn är föresten en del av den keltiske guden Cernunnos attribut. Denne gud kan säga vara likartad, ja rentav den samme som Frej. Ett hjorthorn kan vara ett något primitivt plog, eller kanske rätare årdret, plogen föregångare.

I eddan firar Frej till jättinnan Gerd, Gerd gärdet. Men för att fruktbarhetsguden ska kunna förenas med gärdet så måste vintern tagit slut, eller kanske rättare sagt i detta falla, besegrats.

Vi asatroende av idag kan nog gott anse att Frej är vår majgreve!

  Majgreven och Vintergreve. Frej och Bele?

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s