Se det med ett leende, polkagrisens dag

Se det med ett leende, polkagrisens dag

20 april är en viktig dag i världshistorien. Napoleon III föds denna dag 1808, Adolf Hitler föds något senare 1889. Denna dag 1907 börjar den första majblomman säljas och 1998 upplöses terrorgruppen Röda armé fraktionen. Men det vi ska berätta om är att 20 april är polkagrisens dag!

Pepparmynta, mentha xpiperita är en ört som används i mat och medicin. Bladen pressas och man utvinner pepparmint. Denna olja är den viktigaste ingrediensen i polkagrisen som även innehåller socker, glukos, ättika och vatten. När polkagrisen stelnat blir den vit. Klassik polkagris är rödrandig och det bero på att det röda är färgad polagrissmet. Modernare former av polkagris innehåller färgad smet med andra smaknyanser som exempelvis viol och citron.

Godis med peppamynt finns i flera länder och har nog ursprungligen använts i medicinskt syfte. Pepparmynta används än idag i halstabletter. Polagrisen får nog ända sägas vara en svensk uppfinning. Amalia hette en flicka som föddes 1824. Föräldrarna var Jonas Lundström och Katarina Andersdotter som bodde i Jönköping. 1835 förlorade Amalia sina föräldrar och fem syskon i den stora koleraepidemin som drabbade Sverige men också stora delar av Europa. Amalia arbetade som piga och var anställd hos en lantmätare i Jönköping, denne flyttade till Gränna och där träffade Amalia en skräddare vid namn Anders Eriksson. Anders och Amalia gifte sig och de fick en dotter. Anders dog dessvärre fyra dagar efter dottern som fick namnet idas födelse en annan dotter föddes samtidigt men hon överlevde inte. Som änka med nyfött barn hade Amalia det inte lätt. Hon skrev till staden Grännas magistart och bad att få börja som hon själv skrev sälja ”finare bakverk och den så kallade polkagrisen”. Stadens styrande godkänd detta och Amalia blev vad man nu kallar egen företagare. Polkagrisen gjordes först vid helger och högtider men blev populära och snart var det mest polkagris som fru Eriksson tillverkade, dotter hjälpte till. Kronprinsen besökte Amalia Eriksson på en resa 1915. 1923 avled Amalia Eriksson vid en ålder av 99 år. Godis kan vara nyttigt ibland!

Polagrisen blev snart en symbol för Gränna och den gryende turismen hjälpte till att sprida den överlandet, för vad skulle inte gästerna ta med sig om inte en polkagris? Den som idag besöker den lilla staden ser att det kokas överallt!

Namnet polagris har de lärde tvistat om. Den vanligaste förklaringen tycks vara att dansen polka var populär i mitten av 1800-talet. Gris var vanligen ett namn på godis i största allmänhet. Men är det inte mer troligt att namnet kommer av att snasket är rött och vitt vilket är detsamma som Polens flagga?

Polen upphörde existera som stat då Ryssland. Österrike och Preussen delade landet mellan sig. 1830 utbröt i den ryska delen av Polen ett uppror som slog ner året därpå. Många svenskar sympatiserade med polackerna och allt som var polskt var populärt, bland annat började man som sympatiyttring dansa polka, den polka dansen. Polska hade dansat några generationer tidigare. Godtar man denna teori så är polkagrisen en sentida sympatiyttring för ett land som upphört att existera.

Men varför är då polkagrisens dag den 20 april? Jo namnet i almanackan denna dag är Amalia. Lite ironiskt är ju att den första kvinnliga tandläkaren hette Amalia hon med. Amalia Assur l803-1889 hette hon.

 

 Polkagris finns i olika utföranden.

Amalia Eriksson

2 kommentarer på “Se det med ett leende, polkagrisens dag

  1. asatemplet skriver:

    Alla dessa ”dagar” borde få en egen kategori eller liknade så det är lätt att hitta alla.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s