Svenska skådespelare del XIII: Adolf Jahr

Svenska skådespelare del XIII: Adolf Jahr

19 april 1964 avled Adolf Jahr. Jahr som föddes 1893 den 24 juni blev sjuttio år och kunde vid slutet av sitt liv se tillbaka på en märklig, men också framgångsrik karriär. Skådespelarbanan började vid en nyårsrevy 1916 i Östersund, Jahr var uppväxt i Jämtland ska kanske tilläggas. Åren efter första världskriget var vår skådespelare engagerad i norska Trondheim som kabarésångare. Studier i sång bedrevs en tid först i Finland sedan i Wien och Berlin. Efter hemkomsten till fäderneslandet kom genombrottet i Göteborg i operetten ”Czardasfurstinnan”. Året därpå då Jahr var verksam i Malmö mötte han Edvard Persson som med åren skulle bli än mera känd än Jahr. Men än så länge hade de en lång väg att gå innan berömmelsen kom. De två slog sig ihop som ”Kvick och Blixten” och spelade komedi. Det var Jahr som var Blixten. De började sedan vid filmen. 1930 återkom Jahr till Stockholm. Teatern och operetterna, cirka 150 roller totalt fortsatte men med ljudfilmen kom Adolf Jahrs publika genombrott. 1932 ”Svärmor kommer” och året därpå i den numera kritiserade filmen ”Pettersson och Bendel” Filmrollerna som blev 66 stycken totalt gjorde Jahr berömd och operetterna lämnades helt 1935. Tidningen Filmjournalen anordnade en tävling vilken som var Sverige populäraste skådespelare 1937. Adolf Jahr korades som segrare. Några av filmerna hade även Jahrs förnamn med i titeln. ”Adolf armstarke”1937, ”Adolf klarar skivan” 1937 och ”Adolf i eld och lågor” 1939. Med Alice Babs gjorde Jahr dne berömda filmen ”Swing it, magistern” 1940. Jahr var inte bara den mest populäre filmskådespelaren, han var den som hade störst arvode också…

Sångare var Jahr ursprungligen och sånger sakandes sällan i de mest populära filmerna. Filmkarriären verkade en tid dala, men 1944 återkom Jahr i ”Hemsöborna” där han spelade huvudrollen. Både på film och vid scenen gjordes nu några annorlunda roller. Tidigare hade Adolf Jahr främst varit en atletisk charmör och vad som sagts Sverige svar på Douglas Fairbanks, den amerikanske skådespelaren mest känd för äventyrsfilmer. I fyra filmer om den bibelciterande tjuvjägaren Janne Vängman men även andra filmer av vilka ska nämnas ”Lars Hård” 1948, ”Kvartetten som sprängdes” 1950 och ”Värmlänningarna” 1957. Några manus och regiarbeten gjordes ska nämnas samt några få arbeten för televisionen.

Jahr utvecklades från operettsångare, till filmcharmör för att slutligen bli karaktärskådespelare. Namnet Jahr var antaget, det kom från förnamnens initialer. Skådespelaren Jahr föddes nämligen som John Adolf Reinhold Johansson. Med ett stumt h blev initialerna ett nytt efternamn. Skådespelerskan Margit Tirkkonen 1914-1988 var fru Jahr 1937-1943.

Filmjournalen ansåg att Jahr var den populäraste skådespelaren.

Porträtt

Adolf Jahr och Alice Babs

Janne Vängman var Jahrs sista stora succé.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s