Svenska skådespelare del XI: Gösta Ekman den äldre

Svenska skådespelare del XI: Gösta Ekman den äldre

Här kommer en berättelse om en av de stora! Gösta Ekman eller som det fullständiga namnet var Franz Gösta Viktor Ekman föddes i Klara församling i Stockholm december 1890 var son till bokhållaren Franz Ekman som avled när sonen var fem år gammal. Modern Viktoria gifte sig senare med en ny man och Gösta fick tre halvsyskon. Vid åtta års ålder var den kommande skådespelaren med i en olycka och det var nära att högerbenet amputerades, nu blev det inte så, men Ekman hade ett stort ärr på benet reste av livet och undvek roller där han skulle ha på sig trikåer. 13 år gammal började Gösta Ekman arbeta men slitet som springpojke var bara brödföda, redan då var hans intresse för teater stort och det var skådespelare han ville bli. Kanske kom intresset för skådespelaryrket då hans som barn fick en dockteater? 1905 fick Ekman sin första roll i ett amatörteatersällskap. Den unge mannen beskrevs redan då som talangull. Den mer professionella debuten kom troligen 1907 eller året därpå på Oscars teatern. Delar av 1908 bedrevs i Finland i ett operettsällskap. En tid följde med resande teater sällskap och 1913 kom ett första genombrottet, platsen för detta var i Göteborg. 1920 Får Ekman också sitt definitiva genombrott som karaktärsskådespelare i och med sin roll som i skådespelet ”Struensee” som Kristian VII och i ”Kungens dansös” där han spelade kung Fredrik II. Några år senare anses Gösta Ekman vara Sverige största skådespelare. Att alla skådespelares drömroll Hamlet gjordes, säger sig självt.

1911 var Ekman med i sin första film. Det blev omkring 45 filmroller under Ekmans levnad, men det var teatern han brann för. Det har sagts att filmerna aldrig kunde fånga den Ekman som stod på scen. Den unge Ekman hade, ska tilläggas en spelstil och ett utseende som gjorde honom mycket populär hos den kvinnliga den av publiken. I mitten av 1920-talet är Ekman i Tyskland och spelar i filmer. Det är nu då den hårt arbetande skådespelaren kommer i kontakt med kokain. Förutom Finland och Tyskland var Ekman verksam i Danmark och Norge. Erbjudande från Hollywood lär ha förekommit.

Bland de filmer Ekman medverkade i ska lite kort nämnas de två filmerna om Karl XII 1925 där Ekman hade huvudrollen, den tyska filmen ”Faust” 1926, ” För henens skull” 1930 den först ljudfilm som helts spelats in i Sverige, ”Kanske en diktare” 1933 och ”Swedenhielms” från 1935. I ”Intermezzo” från 1936 är den kvinnliga motspelareskan Ingrid Bergman.

Ekman spelade teater på de stora scenerna, reste runt och spelade teater, filmade och var tidvis även teaterdirektör. Om Ekman överhuvudtaget hade ett riktigt privatliv man undra. Emellertid så gifte sig Ekman med Greta Sundström 1914. Två barn fick paret, den lika kände Hans ”Hasse” Ekman och en son som dessvärre bara blev nio månader gammal.

Det eviga arbetandet, resorna och ett tilltagande missbruk av kokain gjorde att Ekman brände ut sig. Efter att ha spelat teater i Finland hösten 1937 kommer Ekman hem till Sverige. Strax efter jul insjuknade Ekman i lunginflammation och avled morgonen den 12 januari 1938. Dödfallet kom plötsligt och det utbrast landsorg. Över 100 000 personer följde ”Kung Gösta” till den sista vilan sex dagar efter dödfallet.

Ekman som Hamlet

Ekman sista åren av sitt liv

Ingrid Bergman och Gösta Ekman i Intermezzo

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s