17 mars en dag som firas på flera håll i Europa

17 mars en dag som firas på flera håll i Europa

17 mars är en dag som uppmärksammats i Sverige, främst på Gotland. 17 mars har ansetts vara den första vårdagen. Gertrud påstås vara ett helgon som levde i det som är dagens Belgien på 600 talet fvt. Hon ska skydda mot råttor och är ett helgon för trädgårdsarbetare. Gertruddagen har ett kloster som symbol i runkalendern.

På andra sidan Östersjön har dagen firats i Lettland. Ormar och insekter ska enligt traditionen vakna denna dag. Man bör inte så kål och ska akta sig för att äta strömming för den kan locka ormar till huset. Kål ska inte ås denna dag för det lockar bara insekterna. Bina anses vakna denna dag ska tilläggas. Dagen kallas för kustoņu diena.

17 mars är känd annars för att det är Saint Patrick’s Day Patrick eller på svenska Patrik var enligt myten ett katolskt helgon som fördrevs ormar och råttor från Irland.

Från Irland till Lettland, 17 mars är en dag som firas. Gertrud ska betyda kraft och spjut, men lite påminner det om Gerd, all asatroendes gudinna som är gift med Frej, fruktbarhetsguden. Under alla omständigheter får man anse att dagens friande har förkristen tradition.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s