Julius Caesar och Jesus

Julius Caesar och Jesus

Den romerske statsmannen Gaius Julius Caesar mördades 15 mars år 44 fvt. Julius Caesars efterträdare adoptivsonen Octavianus senare den förste kejsaren över det romerska riket under namnet Augustus lät hylla sin styvfar genom att hävda att denne tagits upp till gudarna. Även Augustus upphöjdes till gud efter sin död.

I Romarriket ska en viss figur som i mytologin kallas Jesus blivit dödad genom offentlig avrättning. Anhängare till denne Jesus menade på att han var en gud, även om diverse religiösa spetsfundigheter menar på att han är Guds son med mera ovidkommande.

Traditionen att upphöja folk till gudar fanns redan i Rom. Men få tror att de romerska kejsarna är gudar idag fast de formellt och statligt erkände som sådana. Den mytiske och mytologiske Jesus var existens är mer än tvivelaktiv på mer än ett sätt fick gudomlig status flera århundraden efter sin eventuella livstid.

Det är med andra ord mer troligt att Julius Caesar är en gud än att Jesus är det. Så sänd en tanke till den romerske statsmannen den 15 dagen i den månad som är uppkallad efter guden Mars.

En riktig gud. Erkänd av romerska senaten.

Sagofigur. Folk som tror att denne filur är en gud eller son till en gud är bara värda förakt!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s