Svenska skådespelare del IX: Douglas Håge

Svenska skådespelare del IX: Douglas Håge

Douglas Håge föddes och dog i Göteborg. Mellan vaggan och graven hann denne Thalias tjänare med mycket under sin karriär som skådespelare på scen och film. Douglas Hansson föddes 6 mars 1898. Namnet Håge lades till senare. Fadern var sjöman, uppväxten skedde i Masthugget. Teaterintresset kom tidigt och i ungdomen började han intressera sig för att inte bara se teater utan även utföra den. 1917 började Håge med amatörteater, fick sedan sin egentliga debut i Uddevalla två år senare.

I början av 1920 – talet for Håge till Finland för att spela teater. Det var här som enligt honom själv fick sin egenliga teaterutbildning. När det inte spelades teater i Finland for Håge hem till Sverige och drog runt i folkparkerna. Revyer tog en hel del tid, Håge var engagerad hos flera revymakare men framförallt Klangenrevyerna och hos Kar De Mumma. 1927 gifte sig Håge med Maja Håkansson från Borås, även hon var skådespelerska och sångerska. Sin filmdebut gjorde Håge 1932. Totalt blev det 102 filmroller. Många av rollerna var ofta små arga gubbar och när Douglas Håge en dag tröttnade på det bad han Rune Moberg, känd manusförfattare ge honom en mer komisk roll. Moberg skrev manus om Lilla Fridolf en toffelhjälte som lever tillsmans med sin fru Selma. Paret skildrades i radio 1955. radioserien blev populär och det blev även fyra filmer med Håge i huvudrollen. En serietidning blev det också där Fridolf bär Håges drag. Serien fortsätter för övrigt än i dag.

Även om filmerna om Lilla Fridolf blev de mest populära så var Håge med även i mer dramatiska filmer som Musik i mörker 1948 i regi av Ingmar Bergman och Hemsöborna 1955 i regi av Arne Matsson för att ta några exempel. Sista rollen var i Sängkammartjuven från 1959. Den hade premiär i december 1959. Då hade Douglas Håge dött några veckor tidigare den 18 november i en hjärtattack.

douglas-hage

douglas-hage-och-hjordis-petterson

Douglas Håge med Hjördis Petterson. Eller ska vi säga Fridolf och Selma?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s