Politisk korrekt protestantisk köttfrossa!

Politisk korrekt protestantisk köttfrossa!

Det kan ju måhända intressera en och annan kulturhistoriskt intresserad att under reformationen slutade de som vände sig bort från Rom och påven att fasta. Man tyckte helt enkelt inte att fastan behövdes. Gott så, men roligare är att det hos vissa protestanter blev det lite politiskt korrekt att just äta kött och andra godsaker just under fastan. Mat är då som nu politik.

Men tiderna förändrads. Efter några årtionden började även kyrkan framhålla att en viss återsamhet borde råda ändå. Bröllop skulle helst inte hållas när fastan var. Och en och annan insåg också i naturahushållningens tidevarv att det kunde vara ekonomiskt fördelaktigt att hålla igen på förråden.

Men nog är det lite roligt att en del fundamentalistiska Lutheranhängare låt smörja kråset till sin guds ära.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s