Freden i Stolbova 1617

Freden i Stolbova 1617

Kung Karl IX sista år förmörkades av att Sverige var i krig med danskar, polacker och ryssar. Sonen och efterträdaren Gustav II Adolf lyckades inte vinna kriget mot danskarna som avslutades 1613, kriget mot grannen i öster lyckades dock bättre. Det krig som svenskar och ryssar utkämpade 1610-1617 brukar kallas ingermanländska kriget. Kriget var, i alla fall delvis en del av det vad ryssarna kallat den stora oredan. En tid av politiskt och militärt kaos då det dels var ett ryskt inbördeskrig, samtidigt som svenskar och polacker stödde olika grupperingar. Kaoset upphörde i Ryssland då den förste tsaren av ätten Romanov besteg tronen och kallade sig Mikael I. Kriget mot Sverige pågick fortfarande. Fredsförhandlingar inleddes 1616 och sköttes av utländka förhandlare från England och Holland. Englands sändebud John Merickes anses av svenskarna ryssvänlig, men det är också tack vare honom som förhandlingarna går ganska smidigt. Engelsmannen har stor kännedom och ryska seder och har erfarenhet att förhandla med ryssar. Reinoud van Brederode, Hollands sändebud är dock svensksinnand. Inledningen av förhandlingarna började med tvister om rang och titlar, men gick ändå ganska bra till för att vara 1600 tal. Förhandlingarna går dock bra för svenskarna, särskilt då ryssarna får höra att ett vapenstillestånd mellan svenskar och polacker kanske ska komma. Svenskarna skulle då kunna skicka över fler trupper till den svensk-ryska fronten.

17 februari enligt den julianska kalendern eller den 27 om man använder den gregorianska sluts freden. Sverige erhåller Kexholms län, Nöteborg med därtill hörande område av Ingermanland norr om Neva, de tre övriga fästena i Ingermanland, Koporje, Jama och Ivangorod med underliggande län, samt stora handelsförmåner och 20,000 rubel i krigsskadestånd. Dessutom avsade Ryssland sig alla anspråk på Estland och Livland. Sverige utrymde staden Novgorod och erkände Mikael Romanov som Rysslands tsar.

Svenskarna som förhandlade i Stolbova var greve Jakob De la Gardie, Henrik Horn, Arvid Tönnesson Vildman och Måns Mårtensson Palm. De la Garide var chefsförhandlare. Reinoud van Brederode blev av den svenske kungen Gustav II Adolf upphöjd till friherre. Kungen sa om freden: ”jag hoppas att det skall bliva svårt för ryssen att hoppa över den bäcken!” Kungen åsyftade på att Sverige fått en bra försvarslinje mot Ryssland mellan sjöarna Ladoga och Peipus. Lite mer än hundra år senare var inte Sverige en stormakt.

Byn Stolbova finns inte mer, men den låg öster om dagens St. Petersburg.

freden-i-stolvboa

De svenska landvinningarna är utmärkta med rött.

jakob-de-la-gardie

Greve Jakob De la Gardie

mans-martensson-palm

Måns Mårtensson Palm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s