Konstnärer del XXX Elsa Beskow

Konstnärer del XXX Elsa Beskow

11 februari 1874 fick Berndt Maartman och hans fru Augusta en dotter. Totalt fick de fem döttrar och en son. Dessvärre avled Berndt. Augusta flyttade då till sina syskon där ungdomarna fick växa upp. Dottern Elsa utbildade sig till teckningslärare. Utbildningen avslutades 1897 då Elsa gifte sig med Nathan Beskow och antog hans efternamn. Tecknandet lade inte Elsa bort trots giftermålet. Hon fortsatte och 1897 gav hon ut barnboken ”Sagan om den lilla gumman”. Total gavs hela 41 böcker ut där hon skrivit text och gjort bilder. Till detta ska tilläggas de nio böcker hon illustrerade. Genombrottet kom några år senare med ”Puttes äventyr i blåbärsskogen”. Andra titlar som ska nämnas är ”Tomtebobarnen” och de fem böckerna om tant Grön, tant Brun och tant Gredelin. Sistnämnda personer är inspirerade av modern Augustas ogifta systrar samt bror farbror Blå.

Såväl text som illustrationer har stått sig genom åren och Elsa Beskow är en författarinna och illustratör som i praktiken alla svenskar kommit i kontakt med. Böckerna skildrar förstås barn, men djur och natur, framförallt blommor är en viktig beståndsdel i Beskow bilder.

Vid 79 års ålder avled sexbarnsmodern, hon fick sex söner varav en blev författare och en konstnär Elsa Beskow den 30 juni 1953.

beskow-videung

beskow-tomtebobarnen

beskow-tant-gron-tant-brun-och-tant-gredelin

beskow-svalan

beskow-sommarens-gudinna

beskow-paskkarringen

beskow-hattstugan

beskow-en-docka

beskow-blasippor

beskow-blomsterfesten-i-tappan

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s