Självmordets gudinna

Självmordets gudinna

Ixtab är i mayaindianernas religion självmordets gudinna. Ixtab kallas ibland repkvinnan. Gudinnan avbildas som ett lik hängande i en repsnara. Ixtab har även som uppgift att ledsaga de döda genom underjordens rike Xibalba. När den döde med gudinna hjälp rest genom Xibalba väntar det eviga och goda livet. Detta liv gäller soldater som dött i strid, kvinnor som dött i barnsäng, präster och de som begått via former av självmord. Även deltagare i det heliga spelet poc-a-toc som avlidit hamnade i paradiset.

Att det behövs en ledsagare genom Xibalba förstås om man vet att underjordens rike består av nio världar och bebos av de mot människorna fientliga makterna Vucub-Caquix och Hun Came.

Olika mayafolk hade olika syn på religion och olika trossystem, antalet gudamakter verkar variera mellan 166 och uppemot 250. Mayareligionen menar på att världen är cyklisk och har gått under men återuppstått. Ixtab är främst en gudinna för de maya som tillhör Yukatekfolket. Den förkristna religionen har överlevt men också sammanblandats med den katolska kristendomen som kom och raserade den äldre samhällsordningen på 1500 talet.

I äldre tider ansågs självmord genom hängning vara en hedervärd död. Liknande föreställningar har funnits i olika delar av världen.

Visst finns det vissa likheter med mayareligionen och asatron?

Världen är cyklist, går under men återkommer.

Dödsriket i underjorden har nio världar.

De som stupar i strid men även några andra grupper kommer till gudarnas boningar. Geifon tar ju han om de kvinnor som dör i barnsäng.

Självmord genom hängning antyds i de isländska skrifterna. Folk ristar sig med spjut och hänger sig för att komma till Oden, den hängdes gud.

Kanske finns det ett samband? Tanken svindlar!

ixtab-avbildad-i-bok

Ixtab i en handskrift från 1500-talet.

ixtab

Ixtab i en modern avbildning.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s