Asatron är halvetnisk

Asatron är halvetnisk

123456789-brynhilde

Ovanstående bild är ett konstverk som heter Brynhild. Som alla vet är Brynhild en av de viktigaste personerna i den äldre eddans hjältesagor. Brynhild är en valkyria. Som valkyria räknas hon som en form av gudinna. Men Brynhild är även syster till kung Atle. Atle är hunnernas kung. Hunnerna är ett folk som härstammar från Centralasien. Under sin färd väster ut mot Europa kom de i kontakt med andra folkslag och troligen beblandas de i viss grad med de folk de kom i kontakt med.

Brynhild som är hunnerkungens syster får nog sägas vara av asiatisk härkomst. Det hindrar inte att hon blir valkyria. Denna dam, denna gudinna inom asatron är alltså av centralasiatisk härkomst.

Hjältesångerna i eddan är en ganska komplicerad berättelse, särskilt de sånger och dikter som handlar om Sigurd Fafnersbane, Gudrun, Gunnar och Högne samt förstås Brynhild och Atle. Få av aktörerna är onda och goda som de kristna skulle säga. De agerar efter egna motiv och syften. Brynhild är inte god men inte ond. Det är meningslöst att försöka sätta in henne på någon antingen eller skala.

Däremot så kan Brynhild väcka frågor om vem som har ”rätt” att vara asatroende. Det finns en idag schism mellan ”universalister” och ”folkliga”. Den första gruppen anses att alla som vill kan vara asatroende. Ungefär som muslimer och kristna anser att alla kan vara anhängare av deras religioner.

De andra menar på att religionen är en exklusiv religion. Endast folk som har rötterna i germanska länder eller i åtminstone i Europa har rätt till denna tro. Ungefär som judendomen. En religion som förknippas med blodsarv.

Författaren till artikeln, och skaparen av konstverket som är med i artikel säger däremot att asatron är halvetnisk.

Vad menas då med det? Jo för det första så finns det ingenting som talar för att det finns någonting krav på att tillhöra en viss etnisk grupp. Men heller ingenting som säger att den är universell. Asatron har rötterna i Europa. Den har likheter med andra religioner som härstammar från Europa. Men asatron har ingen universellt budskap. Det finns ingenting inom asatron som säger att alla måste tro på religionen och det finns då heller inget behov av missionärer.

Vill folk utanför Europa eller folk som inte har sina etniska rötter i Europa söka sig till asatron, ja så låt de då görat. Men skicka inte missionärer till andra folk och kontinenter bara för att göra asatron till en universell frälsningslära. Förresten så har alla de religioner som förkunnat universella läror alltid splittrats i olika fraktioner och det har bara lett till krig och elände. Muslimer och kristna har jihad och korståg, sådana begrepp finns inte inom asatron. Vi må ha tre krigsgudar, Oden, Tyr och Hermod, men vi har inget ord för heligt krig.

Såväl universalister som folkliga kanske borde ta sig en funderare?

Henrik Andersson

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s