Hindersmässa

Hindersmässa

Henrik har namnsdag den 19 februari. I runkalendern är det en biskopstav för den 19 januari. Biskopen är Henrik den helige som ska dödats i Finland på 1150-talet. Riktig vilket år är osäker, ha någon har rentav ifrågasatt den helige mannens existens.

Troligen var Henrik en missionär från England som dog i Finland och begravdes i Nousis. Sedan ska kroppen flyttats till Åbo. Myten säger att en bonde vid namn Lalli slog ihjäl biskopen för att denne våldgästat bondens hus.

Myterna om Henrik den helige innehåller ingenting märkvärdigt förutom den sägen som säger att Lalli satte på sig biskopens mitra men när den skulle tas av följde huvudsvålen med. Om Lalli överlevde detta eller dog kan man tvista om. Henrik bruka avbilad som biskop ståendes eller gåendes på Lalli.

Henrik ska varit i kontakt med den svenske kungen Erik som sedan fick namnet den helige. Erik blev Sveriges skyddshelgon och Henrik Finlands. Trots att en finne slog ihjäl honom. Lalli har en status som en slags frihetskämpe i Finland, och vi kan förstå det, trots att det finns en viss kritik mot Sverige med i bilden.

Idag lever minnet av Henrik eller ska vi säga Henry, han var ju engelsman eller kanske då han var en kyrkans man Henricus kvar i den så kallade Hindersmässan som är en marknad som hålls i Örebro.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s