Dricka jungfru Marias bröstmjölk, en kort berättelse om en ganska udda kristen tradition

Dricka jungfru Marias bröstmjölk, en kort berättelse om en ganska udda kristen tradition

Magharet Sitti Mariam i vardagsspråk kalla ”mjölkgrottan” är en plats i Palestina där myten säger att Jesus mor stannade på vägen till Egypten och ammade sin son. En droppe mjöl hamnade på klippan i grottan som färgades vit. Ännu i denna dag tillber kristna och en och annan muslim jungfru Maria i grottan som har ett kloster byggt över sig. Stenen tros bota sjukdomar. Att skrapa loss delar av stenen för att sedan ätas av sjuka har varit populärt genom seklerna, man får ju så att säga samma mat som självaste Jesus Kristus!

Bröstmjölk från Maria har även ingått i olika sägner och reliker. Då ingenting jordisk finns kvar av ”guds moder” så är ju en droppe bröstmjölk från henne guld värt, om man är katolik.

Den mest kända mjöldrickningen eller vad nu seden ska kallas hände enligt myten 1146 vt. i Spreyers domkyrka. Bernhard av Clairvaux, en av den medeltida kristendomens viktigaste centralgestalter bad framför en avbild av Maria och henens barn. Plötsligt tog madonnan och sprutade mjölk i munnen på Bernhard. Även del heliga Birgitta från Sverige skriver om mjölken från Jesus moders bröst. Bröstmjölken ska även varit med i olika kultföremål.

Men tiden gick, allt fler inom kristendomen tyckte det borde städas i leden. Den stränge reformatorn John Calvin kommenterade denna gudomliga mjölk med ordern att man kunde tro att Maria inte varit guds moder, utan en mjölkko.

Idag talar katolikerna inte högt om denna udda sed, eller ska vi säga osed?

mjolkgrottan

Ingången till ”Mjölkgrottan”

bernard-av-clairvaux-och-jungfru-maria

Bernhard drickandes bröstmjölken i domkyrkan

4 kommentarer på “Dricka jungfru Marias bröstmjölk, en kort berättelse om en ganska udda kristen tradition

  1. MartinA skriver:

    Är inte den här seden hednisk till sitt ursprung? Har för mig att den romerska hedniska religionen så gav man bröstmjölk till någon som dött? Det är något de visar i TV serien Rom i vart fall och den har ett ganska gediget forskningsarbete bakom sig, gjorts av folk som faktiskt tycker om historia.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s