Svenska skådespelare del V: Anita Ekberg

Svenska skådespelare del V: Anita Ekberg

Gustav Ekberg och hans fru Alva fick 29 september 1931 en dotter som fick namnet Kerstin Anita Marianne Ekberg. Förutom dottern Anita hade de sju söner och en dotter. Familjen bodde i Malmö. 1950 började Anitas karriär då hon vann tävlingen fröken Sverige. Därefter var hon med i miss universum tävlingen men vann inte. 1953 fick Anita Ekberg sin första filmroll, en liten sådan i filmen ”Maid of Honor” innan dess hade hon varit verksam som fotomodell. Tre år senare kom den första framgången då Tolstoys krig och fred filmades och Anita Ekberg hade rollen som Helena. Därefter kom första filmen där hon spelade den kvinnliga huvudrollen i ”Back from Eternity”.

Men det var rollen som Sylvia i den italienska filmen La dolce vita som gjorde henne berömd. Scenen där hon badar i fontänen ”Fontana di Trevi” är klassik filmhistoria. Karriären fortsatte men inga större framgångar än La dolce vita gjordes. Det var tänkt att Ekberg skulle göra filmroller i Sverige, men de projekten kom av sig. Med åren fick flickan från Malmö allt mindre kontakt med hemlandet. Sista gången hon var i Sverige var 2013. Hon bosatte sig i Italien och sista rollen gjordes 2002. Några år senare kom Ekberg till Sverige och var med i radioprogrammet Sommar där hon berättade om sitt liv. Under många år var Ekberg med i Malmös djurskyddsförening.

Anita Ekberg gifte sig två gånger, båda äktenskapen slutade i skilsmässa. Första äktenskapet var med skådespelaren Anthony Steel 1956 – 1959 och det andra med Rik Van Nutter 1963 – 1973. 11 januari 2015 avled Anita Ekberg. Hon önskade bli begravd i Sverige.

anita-ekberg-som-fotomodell

Anita Ekberg som fotomodell.

anita-ekberg-i-den-beromda-fontanscenen

Den berömda fontänscenen.

anita-ekberg-pa-aldre-dagar

Anita Ekberg på äldre dagar.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s