Slaget vid Kolding 1644

Slaget vid Kolding 1644

Relationerna mellan Sverige och Danmark var i historisk tid ofta dålig. Svenskarna befann sig sedan 1630 i krig med diverse tyska stater i den konflikt som efteråt fick namnet trettiåriga kriget. Danmark hade varit med i kriget men lämnat konflikten 1629. Då hade Danmark varit positivt till ett svensk ingripande i konflikten, men då framgångarna ökade för de svenska vapnen blev danskarna allt mer missnöjda. 1643 bestämde den svenska ledningen under rikskansler Axel Oxenstierna att Danmark skulle angripas. I december 1643 rykte svenska trupper in i Jylland och något senare rykte svenska trupper in i norrifrån i de då danska landskapen Halland och Blekinge. Danskarna och deras kung Kristian IV var helt oförberedda på kriget. Men danskarna satte sig till motvärn.

Vid staden Kolding på östra Jylland möttes svenska och danska ryttare varandra. Danskarna hade som uppgift att försvåra invasionen medan svenska ryttare utgjorde förtrupp. Svenskarna leddes av adelsmannen generallöjtnant Robert Douglas. Dankarna leddes av Frederik von Buchwald tillhörande en adlig ätt som ägde mycket mark på Jylland. Frederik von Buchwald hade troligen max 6000 ryttare under sitt befäl, förmodligen var de mindre till antalet. Men danskarna hade varit oförberedda på kriget och det var många år sedan danskarna överhuvudtaget varit i strid. Svenskarna ryttare var veteraner från krigen nere i Tyskland. Svenskarna ska varit fler och slaget varade ganska kort tid innan danskarna flydde norrut till Snoghøj där en skans var belägen. Där kapitulerade danskarna den 11 januari. Staden Kolding plundrades av svenskarna och vägen norrut låg öppen. Striden var som nämns främst en ryttarstrid så de flesta danskar kom undan och förlusterna var ganska små.

robert-douglas

Mannen som segrade, Robert Douglas

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s