Compitalia

Compitalia

I den romerska religionen och i det romerska riket hölls det en religiös fest efter saturnalia. Festens namn är compitalia och firades under senantiken. Ursprungligen var festen vad romarna kallade feriae conceptivae, ungefär rörlig helg men den förlades slutligen till tiden 3 till 5 januari.

Compitalia hölls till larerna förfädersandarnas ära, men offer vid korsvägar hölls också. Men också gudinnan Mania ärades. Mania var för etrusker och romare de dödas gudinna, medan grekerna ansåg henne vara vanvettets gudom. Under festen hängdes små figurer upp gjorda av ull tillsamans med Manias avbild på ytterdörren. Meningen med detta vara att man skulle försöka blidka gudinnan och andarna att hellre ta och vredgas på dessa figurer än de levande i hushållet om de nu skulle vara fientligt inställda.

Det sägs att festen instiftades av den siste kungen av Rom Tarquinius Superbus. Slavar fick vara med vid festen på ungefär samma sätt som de var deltagande under saturnalia. En del offerritualer skulle till och med utföras av de ofria.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s