107 år sedan Viktoria Hellsten mördades!

107 år sedan Viktoria Hellsten mördades!

Trettondagsafton 1910 hade Gerells växlingskontor öppet. Gerells låg på Malmtorgsgatan 2 i Stockholm. På kontoret arbetade den 25 åriga Anna Viktoria Hellsten. Hon satt och åt frukost strax efter att kontoret öppnat. Vid niotiden kom en man in på Gerells och slog henne med ett besman i huvudet. Två slag gavs och den slagna sjönk ihop på golvet kraftigt blödandes. Mannen som slog henne stal 5 211 kronor och 27 öre. Vid halv elva kom en man in som skulle leverera kol. Han såg den skadade och slog larm. Dessvärre avled Viktoria Hellsten samma dag på sjukhus. Hon återfick aldrig medvetandet.

Dagen efter greps den mannen som mördat och rånat. Hans namn var Johan Alfred Andersson Ander. Ander har blivit känd för att ha varit den siste i Sverige som avrättades. Ander har blivit känd för sitt brott, men nog borde den som mördats också ihågkommas?

viktoria-hellsten

Fröken Hellsten mördades trettondagsafton 1910 när hon åt smörgås.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s