Jakten på den försvunna förhuden!

Jakten på den försvunna förhuden!

I runkalendern våra förfäder använde är en av symbolerna för första januari en kniv. Kniven är för att minnas att Jesus omskars denna dag. Judisk tradition säger att gossebarn ska omskäras på den åttonde dagen.  När Jesus efter att ha dött, men återuppståt bestämmer sig för att fara till himlen lämnar han enligt kristen mytologi världen. Ingenting finns kvar av honom som jordisk varelse, förutom blod och förhuden, kanske också hans navelssträng. Att förhuden blev kvar på jorden bror på att den redan avlägsnats från hans kropp innan han dog och återuppstod. Då denna förhud är det enda jordiska kvarleva av denne mytiske gestalt så har den förstås väckt mången kristens intresse.

I en del kristna samfund har reliker av döda kristna varit av stor betydelse, de har ansetts bestitta och besitter än idag enligt en del fundamentalistiska troende mäktiga krafter. Då Jesus är den viktigaste personen i kristen mytologi är det inte förvånande att just förhuden så att säga måste vara den mest kraftfulla reliken.  Men handeln med reliker och annat hyss med döda kristna eller för den delen med föremål de ägt ledde till att det blev ett slags ”helgoninflation”. Det fanns till slut lite för mycket reliker. Martin Luther, den tyske teologen anmärkte att bara i Rom fanns 26 platser där Jesus anhängare, apostlarna var begravda, när de bara var 11 stycken. En annan reformator John Calvin påpekade att Jesus moder måste varit en ko, för det fanns så mycket bröstmjölk som hävdades ha kommit från henne.

En förhud är inte stor, en torkad sådan ännu mindre, trots detta har det funnits ganska mycket förhud av den mytiske religionsinstiftaren var existens inte är helt säker. Den svenska teologen och efter sin död helgonet Birgitta Birgersdotter skrev att Jungfru Maria förvarade förhuden och gav den senare till evangelisten Johannes. Sedan verkar den varit borta tills Karl den store. När denne frankiske regent kröntes till kejsare juldagen 800 vt ska förhudens getts till påven som gåva.  Omkring år 1100 var den i korsfararkungen Balduin I av Jerusalems ägo. När Rom plundras år 1527 försvinner den åter. En annan historia säger att förhuden ska varit med när den engelske kungen Henrik V gifte sig med Katarina av Valois 1420. Den heliga förhuden skulle på något vis främja fruktbarhet. I sådana fall har katoliker hängivet sig åt penisdyrkan. Brigitta som vi redan nämnt ska ha drömt om att hon stoppat förhuden i munnen! Hon nämner saken i sina uppenbarelser som hon skälv var med och skrev ner. En annan historia säger att förhuden förvarades i klostret Charroux, den försvann men återfanns år 1856.

Nu fanns det ju förstås även fromma katoliker som ansåg detta med förhuden var trams och bara gjorde kyrkan och kristendomen till åtlöje. År 1900 förkunnade påven att den som talade om denna förhud skulle tvingas lämna kyrkan. Men förhuden hade sina förkämpar, i staden Calcata i Italien förvarades det som sades vara förhuden och den användes i religiösa processioner fram till 1983 då den stals. Eller kanske var det någon som tyckte att denna förhudskult gjorde mer skada än nytta och tog bort den? Vem vet, jakten på den försvunna förhuden fortsätter!

jesus-omskars

Jesus avbildas sällan naken i kristen konst. enda undantaget är när bilder av honom visas där han omskärs.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s