H & M julmodeller

H & M julmodeller

H & M eller Hennes & Mauritz aktiebolag startade en form av jultradition 1990. Företaget lanserade en underkläders kampanj med kända fotomodeller. Affischer med modellen i underkläder sattes upp väl synliga på flera platser i Sverige.

En del tyckte det var roligt med lite ”ögongodis”, andra blev vansinniga. En del stal helt fräckt bilder av damerna. Såväl pubertetspojkar som surkartsfeminister tros ligga bakom dessa dåd. Ty det klagades och svors från den rosa ideologins mest fundamentalistiska håll. Modellerna var för smala, för tjocka, för via och för svarta.  Allt som H&M gjorde var fel. företaget lade ner julkampanjen några år men kom 2006 tillbaka. Fanatikern Gudrun Schyman klagade nog mest. I dag skriks det inte lika mycket, men tramstanterna med fäbless för rosa som färg och röda viner har nog inte slutat skrika, de börjar nog tjuta igen! En och annan protest har hörts från annat håll också, ska tilläggas. En del gillade den färgade modellen Naomi Campbell som var med 1992 och 2003.

Den australiensiska modellen Elle Macpherson var först.1991 var den amerikanska fotomodellen Cindy Crawford för som julmodell.  Hon är nog den mest ihågkomna.

Om dessa affischer med fotomodeller ska räknas som julsed eller jul o-sed är upp till var och en att tycka. Ett stycke samtidshistoria är det.

julmodell-1991

Cindy Crawford skapade rubriker 1991.

julmodell-1998

1998 var julmodellen den australiensiska sångerskan och skådespelerskan Kylie Minouge.

julmodell-2007-isabeli-fontana

2007 gjorde italienska modellen Isabeli Fontana reklam för kläder som ska bäras under kläder.

2 comments on “H & M julmodeller

  1. Tobbe skriver:

    Cindy Crawford mest ihågkommen – pyttsan! Den mest ihågkomna fotomodellen alla kategorier var den kurviga Anne Nicole Smith från HM´s julkampanj år 1993. Hon toppade dessutom sin person genom att vara en riktig skandaldrottning, bla genom att gifta sig med en 89-årig oljemiljadär och fick ett arv på flera miljarder. Kort och gott – en riktig ”femme fatale”.

    Väl mött / Tobbe

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s