Skansen Lejonet

Skansen Lejonet

Historien om Skansen Lejonet börjar redan på 1200 talets mitt, då förlades en befästning på Gullberget. Då var trakten omkring Gullberget gränsområde mellan Sverige, Danmark och Norge. Idag ligger Gullberget mitt i Göteborg. I Erikskrönikan nämns fästningen först gången och året är då 1303. I krigen mellan svenskar och danskar spelade fästningen en viss roll, men den bränndes ner 1523 av danska trupper. Fästningen byggdes upp igen. Hårda strider utkämpades vid Gullberg under det så kallade Kalmarkriget 1611- 1613.

Fästningen kom sedan aldrig mer att användas i krig. 1687 beslöts det att den gamla fästningen skulle rivas och ersättas med en modern Skans. Samtidigt byggdes en skans till den så kallade Kronan. En av den svenska stormaktsdien mest kända arkitekten Erik Dahlbergh gjorde ritingen till skansarna. Dalhberghs berömda verk Suecia antiqua et hodierna finns skansen med. Först 1694 var allt färdigbyggt.

Namnet Lejonet kommer av att tornet fick en prydnad i form av ett lejon. Skansen Kronan fick som namnet anger en krona på sitt torn. Lejonet på tornet är beväpnat med sköld med lilla riksvapnet och svärd samt har en krona på huvudet. Formellt har namnet på befästningen varit ”Skansen Westgötha Leijon” men också på latin ”Leo Gothicus”. Lejonet på tornet är från 1893. Det första lejonet som var i trä tog bort och ersattes med en enkel träkula vid mitten av 1700 talet. Vid en brand 1892 bestämdes det att när renoveringen var klar skulle ett nytt lejon tillverkas.

En tid på 1800 talet tillverkades krut i Lejonet. 1908 efter några års sått tomt började landstormen använda skansen som förrådd. 1942 togs skansen ur militärtbruk.  Götiska förbundet använder idag den lilla befästningen som så kallad förbundsborg.

Skansen är 29 meter hög, berget den står på är 57 meter högt. Väggarna är tjocka, cirka 7 meter.  Den är byggd som en cirkulär tornbyggnad som idag har fyra våningar. Tornet flankeras av ett tenaljverk med fyra spetsformade utbyggnader. Tenalj är namnet på en låg befästningsmur. Gnejs, granit och diabas är de material som skansen är byggd av.  De vallar som förut fanns runt skansen är numera borta.

skansen-lejonet-ur-suecia-antiqua

Skansen Lejonet ur Suecia antiqua. Boken och befästningen är ritade av samme person

skansen-lejonet

Skansen Lejonet i modern tid.

skansen-lejonet-2

Tornprydnaden som gett skansen dess namn.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s