Kung Herodes och menlösa barns dag

Kung Herodes och menlösa barns dag

I gamla tider var det ett svärd ristat på runkalendern. Svärdet skulle påminna om att kung Herodes gett order om att alla barn i Betlehem skulle dödas. Detta har varit en viktig händelse i den kristna mytologin. Men finns det en verklig händelse bakom sagan?

Den enda källan till barnamorden kommer från del i den kristna skriften Bibeln som heter Markusevangeliet. Den påminner lite om berättelsen i samma bok närmare bestämt Gamla testamentet där judeguden ser till att egypternas förstfödda barn dödas. Troligen har man gjort någon så kallad ”remake” av gammal skröna för att göra någon ny.

En och annan historiker har även påstått att byn Betlehem inte fanns under den tid Herodes styrde under romerskt överinseende. Trots detta så finns det lite sanning i sagan om de dödade barnen.

Kung Herodes även kallad den store föddes cirka 73 före vår tidräkning och dog år 4 efter vår tidräkning. År 47 fvt började Herodes styra med romarnas goda minne. Några år senare fick han rätt av romarna att använda titeln kung över Iudaea, judarnas kung. Som kung var Herodes inte så dålig. Han byggde städer och lät bygga upp Jerusalems tempel. Men han hade fiender inom det judiska samhället. Intrigerna och bråken pågick och Herodes påverkades negativt av maktkamperna. Bland de som vill ta makten fanns hans söner Alexander och Aristobulos. Dessa hade kungen med sin fru Mariamne. Drottningen härstammade från den tidigare kungadynastin mördades med flera andra verkliga och inbillade fiender år 29 fvt. Mordet på sin drottning plågade dock Herodes samvete resten av hans liv. Men bråken fortsatte och år 7 fvt lät Herodes Alexander och Aristobulos avrättas för sina planer på att störta kungen. Herodes fick stöd av Rom. I slutet av sitt liv gav Herodes order om att hans son Antipater skulle dödas. Intressant nog var det just Antipater som sagt till sin far att de två bröderna intrigerade mot honom.

Så tre av sina barn lät kung Herodes döda. Fast barnen var myndiga män som hade planer på att störta fadern. Släkten är värst!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s