Sigillaria

Sigillaria

Sista dagen av det romerska saturnaliafirandet är sigillaria. Denna dag firas med offer till Saturnus, men även med att gåvor utdelas. Gåvorna med samma namn som dagen var gjorda av vax eller lera och keramik. Gåvorna var gjorda som små människofigurer.  En teori är att dessa figuriner ersatt tidigare offer av människor. En annan teori är att de ska föreställa de barn Saturnus eller rättare sagt Kronos hans grekiske motsvarighet åt upp. Barnen var gudar men de skulle enligt en profetia få mer makt än fadern. Den ende av barnen som undkom var Jupiter eller som grekerna kallade honom Zeus. Denne kom undan då en förklädd sten gavs till fadern. Zeus besegrade sedan fadern och befriade sina syskon.  Sigillaria tros vara en föregångare till den kristna julen då gåvor delas ut.

ops-och-saturnus

Gudinnan Ops överräcker en gåva till sin make Saturnus. Eller är det ett av gudens barn?

Io Saturnalia!

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s