Divalia

Divalia

Den 21 december hålls en fest som heter divalia. Denna fest firas i den romerska religionen och är en del av saturnaliafirandet. Divalia hålls främst för att hedra gudinnan Angerona. Festen har ibland kallats för angeronalia. Denna dag brukar även Herkules och Ceres äras. Även Voluptas, vällustens gudinna hedras då divalia firades i hennes tempel. Att statyn av Angerona stod bredvid Voluptas tolkas så att man hoppas sorger och bekymmer ska förvändas till glädje.

Angerona är en gudinna som många lärda tvistat om. Gudinnan ses dock som en gudom som lindrar sorger och bekymmer samt förvarar staden Roms hemliga namn. De sistnämnda är något svårtytt. Andra har velat se Angerona som en gudinna för solens återkomst, festen till hennes ära hålls ju runt vintersolståndet men också som en nyårets gudinna. Till detta ska hon varit bra att åkalla om man blev sjuk och fick halsbölder.

Då saturnalia festen som firas den 17-23 december enligt romersk religion är en glad och uppsluppen fest är Angeronas viktigaste funktion denna tid att ta bort sorger och onda tankar. Oftast avbildas gudinnan med ett finger framför sin mun. Denna gest betyder att gudinnan vill ha tystnad. Dels ska Roms heliga namn inte uttalas men också för att folk inte ska säga eller tänka på bekymmer. Även avbildningar där gudinnan har munkavel finns.

angerona

Antik staty föreställande Angerona.

voluptas

Modern avbildning av vällustens gudinna Voluptas.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s